Ten, kto zetknął się z urządzaniem kuchni dobrze wie, że czeka go niełatwe zadanie. Jednak już na starcie można nieco sprecyzować możliwości adaptacyjne, gdyż dużo zależy nie tylko od samej wielkości kuchni, ale i jej? kształtu. Kuchnia w kwadracie, bo o niej mowa, może wyglądać równie efektownie, co te w kształcie prostokąta, których jest najwięcej w naszych domach. O tym, jak zaaranżować kuchenną przestrzeń o kubistycznej formie opowiada Kamila Prałat, ekspertka polskiego producenta sprzętu AGD ? firmy SOLGAZ.
Najczęściej spotykanym i wybieranym rozmieszczeniem zabudowy kuchennej jest układ w kształcie litery L. Natomiast w kuchni kwadratowej ? na przykład z oknem ? zakłada się ustawienie zabudowy meblowej na jednej ze ścian oraz pod samym oknem. Dzięki temu pod nim znajdzie się blat, zlewozmywak i dolne szafki, a drugą ścianę możemy w pełni zabudować. Pozostałe miejsce możemy z kolei wykorzystać na ustawienie stołu z krzesłami.
– Mała, kwadratowa kuchnia wymaga indywidualnej zabudowy. Najlepiej będzie, jeśli zdecydujemy się na jasne meble wykonane na zamówienie ? wówczas mamy pewność w pełni optymalnego wykorzystania dostępnej przestrzeni. Przy niewielkich pomieszczeniach bardzo ważne jest, aby nie pominąć zasad ergonomii ? to pozwoli nam wykonywać codzienną pracę w komfortowych warunkach.? mówi Kamila Prałat, ekspertka firmy SOLGAZ.
A ergonomiczna kuchnia, także w kształcie kwadratu, powinna być podzielona na strefy zgodnie z ruchem wskazówek zegara ? czyli przestrzegać zasady tak zwanego ciągu technologicznego. Polega on na zachowaniu prawidłowych odległości między kuchenką, lodówką, a zlewozmywakiem. Trójkąt roboczy, bo tak nazywamy odpowiednie rozmieszczenie w tym pomieszczeniu, składa się z pięciu stref: gotowania/pieczenia, przygotowywania posiłków, przechowywania naczyń, mycia/sprzątania oraz przechowywania produktów spożywczych. Ich rozmieszczenie zaczynamy od zapasów – czyli lodówki – po przechowywanie naczyń, zmywanie, przygotowywanie i na końcu gotowanie.
– Prawidłowy ciąg technologiczny w kwadratowej kuchni pozwala na bezpieczne i wygodne wykonywanie codziennych prac. To, w jakim miejscu zaplanujemy blat, zlewozmywak, szafki, czy płytę kuchenną, nie jest przypadkowe. Każdy element ma swoje miejsce i sugerowane sąsiedztwo, dlatego warto najpierw poznać podstawy urządzania kuchennego ? dodaje ekspertka SOLGAZ.
Jaki sprzęt AGD do kwadratowej kuchni?
Odpowiednia aranżacja kuchni kwadratowej to także dobór odpowiedniego sprzętu kuchennego – często to właśnie on pełni rolę pełnoprawnej ozdoby tego typu pomieszczenia. Doskonałym przykładem i absolutnym hitem designerskim jest stawianie na minimalistyczne, kompaktowe i wysoce estetyczne płyty kuchenne oraz piekarniki.
– W przypadku tych pierwszych, doskonale sprawdzi się tu rozwiązanie opatentowane przez firmę SOLGAZ, czyli innowacyjna płyta gazową bez płomieni. Umożliwia ona korzystanie z najtańszego paliwa w Polsce oraz cieszenie się korzyściami płynącymi z braku wystających rusztów i otwartego płomienia. Płyty dostępne są w różnych wymiarach z różną liczbą pól grzewczych ? dzięki czemu będą stanowiły idealne dopełnienie aranżacji naszej kwadratowej kuchni – niezależnie od jej wymiarów.
Z kolei w przypadku piekarnika dobrym rozwiązaniem do kwadratowej kuchni będzie wyróżniające się czarną i elegancką stylistyką kompaktowe urządzenie SP-34-PM od SOLGAZ. Dzięki stosunkowo niewielkim rozmiarom, urządzenie łatwo można zabudować pod płytą grzewczą lub w słupku – nawet w przypadku małej powierzchni kuchennej. Co najważniejsze, SP-34-PM jest innowacyjnym rozwiązaniem stanowiącym połączenie piekarnika elektrycznego, mikrofali oraz parowaru. Ten niezwykły sprzęt jest pierwszym na rynku piekarnikiem, który łączy w sobie te trzy funkcje.
Kwadratowa kuchnia wymaga większej dyscypliny podczas jej aranżacji. Jednak kierując się przy tym pewnymi zasadami oraz dobierając odpowiedni sprzęt AGD, stworzymy wyjątkowe pomieszczenie, w którym przygotowywanie posiłków stanie się prawdziwą przyjemnością ? bez względu na jej kształt oraz wymiary.
O SOLGAZ:
SOLGAZ sp. z o.o. ? polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. ?bezpłomieniowe płyty gazowe?). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.