Odpowiednia aranżacja mieszkania na wynajem to jeden z priorytetów dla właścicieli nieruchomości podczas przygotowywania lokalu najemcom. Jak zatem zaaranżować przestrzeń kuchenną w mieszkaniu na wynajem? Na to pytanie odpowiada Kamila Prałat, ekspertka firmy SOLGAZ, polskiego producenta sprzętów AGD.
Inwestowanie w nieruchomości nie kończy się na zakupie danego lokalu. Chcąc szybko wynająć zakupione mieszkanie, należy zaaranżować przestrzeń w taki sposób, by była ona dla przyszłych najemców atrakcyjna wizualnie, jak i funkcjonalna. Na co zatem zwrócić szczególną uwagę podczas aranżacji kuchni? Jak mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ, kuchnia i jej wyposażenie musi być przede wszystkim schludne, funkcjonalne i nowoczesne, co nie tylko przyciągnie najemców na dłużej, ale i zagwarantuje niższe rachunki za zużycie mediów:
– Proces gotowania w takiej kuchni musi przebiegać sprawnie. Dlatego podstawę aranżacji kuchni na wynajem będzie stanowił kompaktowy, nowoczesny i wyposażony w szereg funkcji sprzęt AGD, przyciągający wzrok swoim designem, ale i gwarantujący niskie rachunki dzięki najwyższym klasom energetycznym i wielu funkcjonalnym rozwiązaniom wspierającym oszczędne gotowanie.
Jednym z przykładów takiego sprzętu są płyty gaz pod szkłem, które maksymalnie wykorzystują potencjał gazu jako najtańszego surowca. Działają one w taki sposób, aby cała moc wytworzona pod ceramiką trafiła wprost do pola grzewczego i została wykorzystana do ogrzania garnków lub patelni – bez zbędnego rozprzestrzeniania się ciepła. Według niezależnych badań, płyty gaz-pod-szkłem zużywają do 50% mniej gazu niż tradycyjne kuchenki gazowe, ponieważ palniki kuchenek pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają pobór paliwa wtedy, gdy jest to konieczne. Te opatentowane, polskie urządzenia oferują także darmowe pola grzewcze, w których kumuluje się niewykorzystane ciepło. Dzięki temu można podgrzać potrawę bez dodatkowego poboru gazu, co przekłada się na niższe zużycie surowca.
Czysto i trwale
W mieszkaniach na wynajem ważny jest również aspekt doboru takiego wyposażenia kuchennego, które maksymalnie ułatwi utrzymywanie czystości, wpływając przy tym na wydłużenie jego trwałości. Tutaj pomocny staje się ponownie odpowiednio dobrany sprzęt AGD:
– Pozbawiona rusztów, gładka tafla płyt grzewczych takich jak gaz pod szkłem umożliwia utrzymanie stałej czystości, co jest szczególnie ważne w mieszkaniach na wynajem. Oprócz tego, pomocny będzie także odpowiedni okap. Przy dużej ilości czasu poświęcanej na przygotowywanie posiłków w kuchni, jest on niezbędnym urządzeniem, które utrzymuje przestrzeń w należytym porządku. Podczas obróbki termicznej jedzenia wydzielane są opary, składające się z zapachów, wilgoci i trudnego do usunięcia tłuszczu. Brak wentylacji sprzyja ich osiadaniu na meblach urządzeniach AGD i ścianach, co z kolei przyczynia się do powstawania grzybów i pleśni– wyjaśnia ekspertka SOLGAZ.
Wyposażając kuchnię w mieszkaniu na wynajem, warto postawić na okap kuchenny kominowy wyposażony w czujnik, który na bieżąco monitoruje i wykrywa zmiany stanu powietrza, a następnie usuwa wszelkie nieczystości powstałe w trakcie gotowania. Dzięki tej nowoczesnej technologii, zapobiegamy nagromadzeniu się trudnych do usunięcia nieczystości, czym równocześnie skracamy czas sprzątania.
– Jeżeli mamy na względzie sprzęty łatwe do utrzymania w czystości, zwróćmy uwagę na piekarnik elektryczny z pyrolizą SOLGAZ EKO SP-67P. Umożliwia on ekologiczne czyszczenie zabrudzeń w trakcie jego użytkowania. Dzięki możliwości rozgrzania urządzenia do temperatury 500oC, podczas pieczenia spalane są nawet najtrudniejsze zanieczyszczenia i plamy tłuszczu. Po zakończonym procesie czyszczenia pozostaje tylko zebranie powstałego popiołu suchą ściereczką – dodaje Kamila Prałat.
Kuchnia w kawalerce
Aktualnie dużą popularnością na rynku najmu cieszą się kawalerki. Stąd każdy najemca poszukujący przytulnego, mniejszego lokum doceni świetnie zaplanowaną przestrzeń kuchni w takim mieszkaniu. A minimalizm, funkcjonalność i praktyczność – to cechy, które są obowiązkowe dla takiej kuchni. Na rynku mamy mnóstwo rozwiązań dedykowanych stricte dla małych wnętrz – począwszy od mebli, poprzez sprzęty AGD.
– Aranżacja kuchni w kawalerce to nie lada wyzwanie. Jeśli więc do dyspozycji mamy 30m2, to wybierzmy małe, praktyczne, wielofunkcyjne sprzęty – na przykład płytę gazową bez płomieni z dwoma palnikami oraz kompaktowy, minimalistyczny piekarnik elektryczny z funkcją piekarnika, mikrofali i parowaru – mówi Kamila Prałat, ekspertka SOLGAZ.
Kluczowe w projektowaniu takiego wnętrza jest maksymalne wykorzystanie przestrzeni.. Fronty szafek lakierowane na wysoki połysk optycznie nadadzą wnętrzu oddechu, a kuchnia otwarta na salon stworzy strefę przyjazną do wspólnego przygotowywania posiłków. Przy tak małym metrażu i kuchni zamkniętej w naturalny sposób stosuje się więcej jasnych kolorów, które powiększają tę przestrzeń. Warto tu jednak postawić na kontrastowe, mocne akcenty, takie jak armatura, sprzęty AGD czy niewielkie, uniwersalne dodatki jak stojak na mokre naczynia czy organizery na sztućce.
Urządzając kuchnię w mieszkaniu na wynajem powinniśmy pamiętać zarówno o estetyce, jak i funkcjonalności danego wyposażenia – w tym sprzętów AGD. Dobrze dobrane, zagwarantują nie tylko niższe rachunki za zużycie, ale i czystość, trwałość oraz przyciągający wzrok design. A nowoczesne sprzęty AGD polskiego producenta – firmy SOLGAZ – doskonale wpasują się w kuchnie w mieszkaniu na wynajem, znacząco usprawniając proces gotowania.
SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.