Niewielki metraż kuchni i ograniczony budżet nie muszą oznaczać rezygnacji z funkcjonalności i estetyki. Ważne, by podejść do tego z głową i trzymać się kilku podstawowych zasad.
Dobrze rozplanuj przestrzeń
Planowanie małej kuchni warto rozpocząć od wyboru odpowiedniego układu zabudowy. Sprawdzą się dwa rozwiązania: zabudowa liniowa wzdłuż jednej ściany lub kształt litery L, który pozwala na stworzenie praktycznego trójkąta roboczego. W przypadku zabudowy w kształcie L, duże sprzęty jak lodówka czy piekarnik najlepiej umieścić na krótszej ścianie, podczas gdy na dłuższej powinny znaleźć się: zlew, płyta grzewcza i wolny blat roboczy. Taki układ będzie najwygodniejszy pod kątem użytkowym. Narożnik wykorzystamy praktycznie, jeśli umieścimy w nim przestronną rozwieraną szafkę narożną zamiast dwóch osobnych szafek.
Postaw na sprytne rozwiązania
W małej kuchni liczy się każdy centymetr. Przy ograniczonym budżecie trudno sobie pozwolić na zabudowę na wymiar, natomiast gotowe zestawy meblowe mogą pozostawić niewykorzystane miejsca. Jakie mamy więc wyjście? Optymalnym wyborem będzie zabudowa modułowa. Szafki o różnych wymiarach, które możemy łączyć według własnych preferencji, pozwolą zagospodarować każdy zakamarek. Kolekcja modułowa Belluno od Deftrans oferuje sprytne rozwiązania, zaprojektowane specjalnie z myślą o najlepszym wykorzystaniu przestrzeni. Znajdziemy tu wysokie na 100 centymetrów, pojemne szafki górne, które pozwolą umeblować kuchnię aż po sufit, a także dodatkowe szuflady ukryte w cokołach przy podłodze, idealne do przechowywania płaskich akcesoriów, np. blach do pieczenia. Jednolite fronty mebli, wyposażone w minimalistyczne metalowe uchwyty, optycznie powiększą przestrzeń.
Nie rezygnuj z jakości
Oszczędności przy urządzaniu kuchni nie powinny oznaczać rezygnacji z jakości – szczególnie w przypadku mebli, które będą intensywnie użytkowane przez wiele lat. Zwróć szczególną uwagę na wykończenie frontów szafek. Na przykład kolekcja Parma marki Deftrans oferuje fronty pokryte światłoutwardzalnym lakierem, który zapewnia wyjątkową odporność na wilgoć, wysoką temperaturę i inne wymagające warunki panujące w kuchni. Równie istotna jest jakość szuflad – wspomniana seria wyposażona jest we wzmocnione szuflady z metalowymi bokami, które udźwigną nawet do 35 kg. Takie rozwiązania, choć początkowo mogą wydawać się droższą opcją, w perspektywie czasu okazują się bardziej ekonomiczne – meble służą dłużej i nie wymagają częstej wymiany.
Zachowaj umiar
W małej kuchni sprawdzi się jasna kolorystyka ścian oraz podłóg. Jasne barwy powinny dominować w całym pomieszczeniu, optycznie je powiększając. Zadbaj o odpowiednie oświetlenie – połączenie górnego światła z podszafkowym nie tylko poprawi komfort pracy, ale też optycznie wydłuży meble i całe pomieszczenie. Unikaj nadmiaru dekoracji i zbędnych sprzętów pozostawionych na blatach. Powinny się na nich znajdować tylko te rzeczy, których używasz codziennie. Porządek i przemyślana organizacja to klucz do funkcjonalnej i przestronnej kuchni.