Powodów do wymiany kuchenki gazowej jest wiele. Może to być generalny remont, chęć unowocześnienia naszej kuchni, a także prozaiczna wymiana spowodowana starością lub niesprawnością posiadanego sprzętu. Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ, podpowiada, co zrobić, by wymiana sprzętu kuchennego przyniosła same korzyści.
Wolnostojąca kuchenka gazowa to sprzęt, który można znaleźć w wielu polskich domach. Tradycyjny smak potraw gotowanych na ogniu oraz opłacalność inwestowania w jedno z najtańszych paliw jakim jest gaz, sprawiły, że kuchenki gazowe przez wiele lat były najpopularniejszym rozwiązaniem na naszym rynku. Jeśli jednak stajemy przed wymianą sprzętu, w pierwszym rzędzie odpowiedzmy sobie na kilka pytań, które pozwolą nam uniknąć błędów technicznych, jak i cieszyć się wygodą użytkowania naszej kuchni przez długie lata.
Poznaj swoje możliwości
Wymiana sprzętów kuchennych związana jest z dwiema sytuacjami ? zakupem nowego urządzenia i wstawieniem go w miejsce poprzednika lub generalnym remontem, w którym możemy zaplanować całą kuchnię od nowa.
– W przypadku, w którym planujemy tylko wymianę starego sprzętu na nowy, jesteśmy zdecydowanie bardziej ograniczeni możliwościami rynkowymi i powierzchnią, którą dysponujemy. Stare wolnostojące kuchenki gazowe mają zazwyczaj 50 cm szerokości, natomiast nowoczesne rozwiązania produkowane są na wymiar standardowych szafek kuchennych wynoszących 60 cm szerokości. W takim przypadku może okazać się, że wymiana sprzętu na zaawansowane technicznie rozwiązania nie jest możliwa – i musimy wybierać pomiędzy starszymi modelami. W takim przypadku na próżno także szukać wysoce estetycznych rozwiązań, które zachwycą jakością wykończenia ? mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ, polskiego producenta innowacyjnego sprzętu AGD.
Sytuacją idealną do wymiany starej kuchenki gazowej jest gruntowny remont pomieszczenia. Mamy wtedy możliwość dostosowania wszystkich elementów pod względem ergonomii, funkcjonalności oraz estetyki wyposażenia. Wymieniając starą kuchenkę gazową na nowoczesne rozwiązanie, musimy pamiętać, że wybierając nowoczesne rozwiązania jedno urządzenie wymieniamy na dwa osobne – płytę grzewczą oraz piekarnik.
– Jeśli decydujemy się na generalny remont kuchni, możemy bez problemu zaplanować wybór sprzętu do zabudowy i puścić wodze fantazji podczas projektowania nowej przestrzeni. W pierwszej kolejności jednak należy wybrać rodzaj sprzętu AGD, który stanie w wyremontowanej kuchni. ? dodaje ekspertka z firmy SOLGAZ.
Kupując osobno płytę grzewczą oraz piekarnik warto zdecydować się na zakup u jednego producenta, ponieważ w ten sposób mamy gwarancję stworzenia harmonijnej aranżacji kuchni. To, czy zamontujemy oba sprzęty w słupku, czy zdecydujemy się na inne rozwiązanie projektowe zależą tylko i wyłącznie od naszych potrzeb, jednak różnice w pracy urządzeń czy kolorystyce mogą zaburzyć estetykę.
Czego szukasz?
Wybór płyty grzewczej rozpoczynamy od wyboru rodzaju jej zasilania. Do wyboru mamy płyty gazowe tradycyjne, płyty gazowe bez płomieni, płyty elektryczne oraz indukcyjne. Kolejnym pytaniem, na które należy sobie odpowiedzieć, są kwestie wymiarów i wyposażenia płyty. Musimy zdecydować, ile potrzebnych jest nam pól grzewczych, czy wolimy wystające pokrętła, czy system dotykowy, a także zastanowić się nad funkcjami dodatkowymi.
– Tradycyjne płyty gazowe gwarantują wygodę użytkowania, jednak generują także wiele problemów, takich jak tryskanie tłuszczu, trudności w czyszczeniu palników, a nawet niebezpieczeństwo pożaru. Płyta elektryczna jest natomiast najwolniej nagrzewającym się, a co za tym idzie najwolniej przygotowującym posiłki rozwiązaniem dostępnym na rynku, które generuje wysokie rachunki za energię elektryczną. Kolejnym kosztownym rozwiązaniem jest indukcja, która wymaga inwestycji w specjalne wyposażenie kuchenne oraz pobiera dużo prądu. Rozwiązaniem, które łączy w sobie zalety wszystkich dostępnych na rynku kuchenek, jest płyta gazowa bez palników, czyli tak zwany system gaz-pod-szkłem opatentowany przez firmę SOLGAZ. Zużywa ona do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka, a przy tym gwarantuje wygodę użytkowania i czyszczenia dzięki gładkiej tafli szkła bez wystających rusztów ? mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.
Wybór piekarnika również wiąże się z wyborem sposobu jego działania. Na rynku dostępne są piekarniki gazowe i elektryczne. Przygotowując się do zakupu nowego sprzętu, należy zastanowić się nad jego pojemnością, funkcjach dodatkowych, wyposażeniu oraz sposobie czyszczenia. Ważne jest też podjęcie decyzji dotyczących koloru szyby, rodzaju oświetlenia i rodzaju prowadnic.
– Jeżeli zdecydowaliśmy się na płytę gazową, to wybierzmy też piekarnik gazowy. Ciekawym rozwiązaniem jest jedyny na rynku piekarnik gazowy z płomieniami umiejscowionymi zarówno od dołu, jak i od góry. Technologia ta pozwala na równomierne pieczenie i wypiekanie według ulubionych receptur. Firma SOLGAZ stworzyła rozwiązanie, które gwarantuje niewielkie zużycie surowca, przy jednoczesnej gwarancji idealnego smaku. A samo przygotowywanie jedzenia na gazie to domena profesjonalnych kucharzy. Wyjątkowy smak potraw opracowywanych w ten sposób jest doceniany przez wszystkich smakoszy. ? dodaje Kamila Prałat.
Decydując się na wymianę kuchenki gazowej musimy w pierwszej kolejności dokładnie wymierzyć naszą kuchnię i poszukać rozwiązań, które spełnią wszelkie nasze oczekiwania. Nowoczesne rozwiązania gazowe firmy SOLGAZ oferują wysokiej jakości urządzenia o niebywałym designie i zaawansowanych funkcjonalnościach.
SOLGAZ sp. z o.o. ? polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. ?bezpłomieniowe płyty gazowe?). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.