Cargo: superbohater każdej kuchni. Oto 5 powodów, dla których warto zainwestować w system.

Cargo, czyli system wysuwanych półek do mebli kuchennych staje się coraz popularniejszy w Polskich domach. Nic dziwnego ? to rozwiązanie, które pozwala lepiej wykorzystać dostępną przestrzeń i zapewnia łatwy dostęp do przechowywanych produktów. Dobrze zorganizowana przestrzeń przechowywania sprawia, że gotowanie staje się przyjemniejsze. Dlaczego warto postawić na tego typu szafki? Oto 5 powodów.

1. Na wyciągnięcie ręki

Tradycyjne szafki bywają mało funkcjonalne ? produkty umiejscowione z przodu łatwo dostrzec, natomiast te, które znajdują się w głębi zwykle są trudno dostępne i słabo widoczne. Cargo rozwiązuje te problemy.  Jednym ruchem wysuwa się całą jego zawartość i jednocześnie zyskuje dostęp do wszystkich produktów. Dzięki temu można zaoszczędzić czas na szukaniu żywności i od razu przejść do przygotowania posiłku

2. Zastępca domowej spiżarni

Posiadanie zapasów w postaci dodatkowego opakowania ryżu, mąki czy makaronu to dobry nawyk. Pojawia się jednak pytanie: gdzie umieścić te produkty? Szczególnie w niewielkich kuchniach często brakuje miejsca na przechowywanie. Tu świetnie sprawdzi się cargo, które pozwoli uporządkować zapasy, a co za tym idzie ? umiejętniej nimi zarządzać. Na przykład system DISPENSA bez problemu pomieści duże ilości zapasów i pozwoli wygodnie je poukładać. Dzięki temu unikniemy chaosu i porozrzucanych przypadkowo toreb czy puszek, po które trudno sięgnąć. Jeśli wybierzesz wysokie cargo, z pewnością zmieścisz wszystkie zapasy w jednym miejscu. Tego typu systemy to duża i ergonomiczna powierzchnia, która, w zależności od modelu, utrzyma nawet do 100 kg załadunku. Wnętrze szafki cargo można dostosować, regulując odstępy między koszykami, dzięki systemowi haczyków oraz używając dodatkowych akcesoriów, takich jak praktyczne pojemniki. Dzięki temu cargo pomieści zarówno wysokie butelki, jak i mniejsze opakowania, a także drobne torebki z przyprawami.

3. Szyte na miarę

Każda kuchnia jest inna, tak jak styl życia korzystających z niej użytkowników. Aby w pełni wykorzystać potencjał danej przestrzeni ważne jest dopasowanie rozmiaru i typu systemu cargo. Na szczególną uwagę zasługują systemy marki Peka: DISPENSA oraz TANDEM. Czym się różnią?

DISPENSA to klasyczne, wysuwane cargo przeznaczone do wąskich modułów ? sprawdzi się nawet w najwęższych wnękach o szerokości 15 cm. Maksymalne wykorzystanie powierzchni w takiej szafce jeszcze nigdy nie było tak proste! Wnętrze cargo dopasujesz do swoich potrzeb, regulując wysokość koszy. To świetny sposób na stworzenie funkcjonalnej spiżarni nawet w małej kuchni. DISPENSA dostępna jest w różnych wysokościach ? od 90 do 230 cm. Co ważne, wraz ze zwiększeniem wymiarów systemu, zwiększa się również ilość koszy w komplecie. Wybierając takie cargo, możesz stworzyć wysoki słupek lub moduł medium. Cargo płynnie wysuwa się z szafki, aż łagodnie zatrzyma się przed korpusem. Wyhamowuje też przy zamykaniu, co zwiększa wygodę i bezpieczeństwo użytkowania. Ten model utrzyma nawet 100 kg załadunku.

TANDEM przyda się w większych kuchniach, gdzie można pozwolić sobie na umieszczenie systemu w szafce o szerokości 60 cm. TANDEM pozwala umieścić produkty nie tylko na półkach wewnętrznych, ale także na drzwiach ? podobnie, jak w lodówce. Wewnętrzne półki możesz przewieszać na ramie z haczykami, dowolnie dopasowując ich położenie do typu przechowywanych w systemie produktów. Kiedy otwierasz szafkę, tylne półki przybliżają się do przodu ? możesz więc łatwo sięgnąć nawet w najgłębsze zakamarki spiżarki. System TANDEM udźwignie aż 85 kg zapasów! Jeśli Twoja rodzina jest spora, a co za tym idzie ? jedzenia również jest więcej ? zdecyduj się na umieszczenie dwóch systemów obok siebie, tworząc jeszcze bardziej pakowny TANDEM Depot.

4. Sposób na wnękę

W niewielkich kuchniach liczy się każdy centymetr przestrzeni do przechowywania. Jednym z miejsc, które często pozostają niezagospodarowane są wąskie wnęki. Niestandardowe wymiary i głębokość utrudniająca dostęp to najczęstsze przeszkody, które sprawiają, że ta część kuchni pozostaje niewykorzystana. Na szczęście nawet w wąskiej przestrzeni można umieścić funkcjonalne, wysuwne cargo, zyskując dostęp do wszystkich przechowywanych tam produktów. Już szafka o szerokości 15, 20 lub 25 cm wystarczy, by stworzyć we wnęce komfortową przestrzeń przechowywania. Najpopularniejsze są jednak moduły 30 i 40 cm.

5. Ergonomia i oszczędność

Zgromadzenie żywności w jednym, łatwo dostępnym miejscu pozwoli nie tylko zaoszczędzić czas podczas gotowania, ale również lepiej zorganizować zakupy. Przygotowując listę potrzebnych produktów często zdarza ci się przeglądać szafki w celu sprawdzenia zapasów? Zdarzyło się, że w zapomnianej szufladzie nagromadziły się przeterminowane produkty?  Cargo sprawia, że zapasy będą dobrze widoczne, dzięki czemu będą zużywane na bieżąco.

Zobacz wideo:

www.peka.pl