Ceny prądu rosną! Stąd w kuchni postawmy na gaz

Koszt energii elektrycznej podlega stałym podwyżkom. W ostatnim roku rynkowe ceny prądu podskoczyły aż o 100%. Z ogólnodostępnych danych wynika, że tendencja wzrostowa w kolejnych latach nie zwolni, a my będziemy płacić coraz wyższe rachunki. Z tego powodu coraz częściej stajemy przed wieloma dylematami związanymi z rodzajem urządzeń, które znajdują lub maja się znaleźć w naszym domu. Czy zamiast inwestować w urządzenia zasilane prądem warto postawić na rozwiązania na gaz?

Wzrost cen prądu w Polsce jest połączony z kosztem wydawanych przez Komisję Europejską uprawnień do emisji dwutlenku węgla, jaki ponoszą dostawcy energii elektrycznej. A wraz z rosnącymi opłatami podnoszone są także rachunki za zużycie prądu. Według dostępnych prognoz takich wzrostów możemy się spodziewać jeszcze przez kolejnych pięć lat. Jednym z rozwiązań, który pomoże w zmniejszeniu zużycia energii w polskich domostwach jest zwrócenie się w kierunku gazu.

Tanie paliwo

Według wyliczeń GUS polskie gospodarstwo domowe płaci za prąd średnio 9,5% więcej niż rok temu. Te dane potwierdza Urząd Regulacji Energetyki, który powiadomił, że ceny prądu w Polsce dla gospodarstw domowych wzrosły z 46 gr do 53 gr za 1 kWh. W przypadku cen gazu, od 1 lipca 2020 roku spadły one o 10,6 %. Wynika z tego, że gaz nadal pozostaje najtańszym paliwem.

Gaz jako paliwo nie tylko jest tani, ale również bezpieczny i należy do najczystszych ekologicznie nośników energii. Jego potencjał odkrywa coraz więcej państw, które decydują się na budowy elektrowni gazowych i biogazowni. O korzyściach używania gazu w gospodarstwach domowych świadczy to, że przez lata w polskich domach królowały kuchenki gazowe, a większość mieszkań posiadała gotową instalację gazową.

 

Gaz przez lata był traktowany jako paliwo, z którego korzystano głównie w budynkach wielorodzinnych. Co więcej, w wielu domach gaz jest wliczany ryczałtowo w czynsz i nie stanowi dodatkowych opłat, a jeśli już jakieś się pojawiają, to mieszczą się zazwyczaj w kwotach dwucyfrowych. Z względu na możliwe generowanie oszczędności, wiele osób planujących remont kuchni lub wymianę sprzętu AGD wraca do tradycyjnego gazu – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ, polskiego producenta innowacyjnego sprzętu AGD.

Gaz we współczesnej kuchni

Tradycyjne kuchenki gazowe, choć bazują na tanim paliwie, ze względu na otwarty płomień zużywają wiele mocy. Nie trafia ona jednak bezpośrednio do garnka, tylko rozchodzi się po niemal całej kuchni. Ponadto, otwarty płomień wpływa na dodatkowe zabrudzenie tłuszczem kuchenki oraz sąsiadujących mebli – blatu czy szafek kuchennych, a także może przyczynić się do poparzenia się lub podpalenia leżącej w bliskiej odległości od buchającego płomienia ścierki. Alternatywą dla tradycyjnych kuchenek gazowych są nowoczesne i innowacyjne płyty gazowe, w których płomień ukryty jest pod szkłem.

Płyta kuchenna oparta na technologii gaz-pod-szkłem działa na każdy rodzaj gazu – zarówno ten z butli, jak i ziemny. Opatentowana przez polskiego producenta płyta gazowa SOLGAZ zużywa do 50% mniej gazu niż jej tradycyjna wersja. Dzieje się tak, ponieważ gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne. Dzięki temu mamy pewność, że potrzebna ilość gazu trafi tylko tam, gdzie jej potrzebujemy i nic nie zostanie zmarnowane. Co więcej, niewykorzystane ze spalania gazu ciepło oddawane jest do specjalnie oznaczonych na płycie miejsc, przez co możliwe jest przygotowywanie potraw lub ich podgrzewanie na zupełnie darmowych polach, które nie pobierają bezpośrednio gazu. Ekonomiczność tego rozwiązania jest niezaprzeczalna – dodaje ekspertka z firmy SOLGAZ.

cropped shot of man cooking vegetables in frying pan on electric stove

 

Ekonomiczną eksploatacją wyróżniają się również piekarniki gazowe. Ich nowoczesne wersje znacznie różnią się od tych, które pamiętamy sprzed lat, dlatego teraz można cieszyć się wygodą i funkcjonalnością korzystania z tego typu urządzenia. Piekarnik gazowy SOLGAZ to idealnie uzupełnienie ekonomicznej kuchni. Gwarantuje on wyjątkowe możliwości pieczenia i wypiekania dzięki funkcji termoobiegu – dotąd dedykowanej tylko elektrycznym rozwiązaniom – oraz nietypowemu montażowi dysz doprowadzających gaz zarówno w dolnej, jak i w górnej części urządzenia

Płyty gazowe bez płomieni są aktualnie najciekawszym rozwiązaniem pod względem kosztów eksploatacji i nowoczesnego designu. Jest to model, który łączy w sobie zalety wszystkich dostępnych dotychczas kuchenek – ceramiczna płyta, brak wystających rusztów, możliwość regulacji temperatury czy blokada rodzicielska – tworząc niezawodną hybrydę funkcjonalności z zasilaniem gazowym. Firma SOLGAZ, producent opatentowanej technologii bezpłomieniowych płyt gazowych, dostarcza nowoczesne rozwiązanie, które z sukcesem podbijają serca Polaków doceniających design i wygodę użytkowania połączoną z minimalizowaniem kosztów. Przyglądając się więc prognozom kolejnych wzrostów cen prądu, płyty gazowe stają się konkurencyjną alternatywą dla zasilanych prądem sprzętów AGD.

SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.