Jak zamontować płytę gazową bez płomieni?

Najczęściej wybieranym miejscem do umieszczenia płyty gazowej jest kuchenny blat. Choć do wykonania montażu możemy zatrudnić specjalistów, prace wykonamy również samodzielnie, gdyż jej przebieg wcale nie jest aż tak skomplikowany. Jak zatem prawidłowo zamontować płytę gazową w blacie? Na to pytanie odpowiada Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.

Rozpoczynając samodzielny montaż płyty gazowej na blacie, w pierwszej kolejności warto dokładnie zaplanować miejsce, w którym chcemy zamontować płytę gazową. Co więcej, istotne jest także zapoznanie się z dołączoną do produktu instrukcją obsługi, zawierającą wszelkie niezbędne informacje techniczne potrzebne do prawidłowego wykonania tego typu pracy.

Jak wyjaśnia Kamila Prałat, ekspertka polskiego producenta innowacyjnego sprzętu AGD – firmy SOLGAZ, zastanawiając się nad miejscem ulokowania płyty, na początku ustalmy jej usytuowanie względem okna. Jest to szalenie ważne w przypadku płyt gazowych z otwartym płomieniem, gdyż prawidłowe umiejscowienie sprzętu chroni przed gaszeniem płomienia przez wiatr:

„Dobrze zaplanowane miejsce montażu płyty gazowej to nie tylko gwarancja pięknej aranżacji kuchennej, ale również prawidłowego funkcjonowania naszego sprzętu. Warto więc przestrzegać minimalnych odległości względem innych urządzeń AGD oraz niektórych mebli. W przypadku okien, odległość między nimi, a naszą płytą powinna wynosić 150 cm. Gdy mówimy o lodówce, przewidziana przestrzeń musi wynosić min. 30 cm, co uchroni ściany lodówki przed nagrzewaniem się od ciepłej kuchenki i zmniejszy zużycie energii na jej chłodzenie. Taką samą wartość zachowujemy również przypadku zlewozmywaka – dzięki temu zmniejszymy ryzyko pryskania wody na palniki, a zwłaszcza na gorący tłuszcz na patelni. Okap kuchenny nad płytą gazową powinien być zamontowany na wysokości ok. 75 cm, aby opary były usuwane najskuteczniej. Za to szafki wysokiej zabudowy potrzebują około 15 cm odstępu od kuchenki, co ochroni je przed zapryskaniem, a nam umożliwia swobodny dostęp do płyty przy gotowaniu.”

Narzędzia i montaż

Kiedy zaplanujemy już docelowe miejsce ulokowania naszej płyty gazowej, kolejnym krokiem staje się przygotowanie odpowiednich narzędzi do montażu – piły zagłębiarki, wyrzynarki lub też wiertarki z wiertłem typu sednik. Dzięki nim, możliwe będzie wycięcie otworu w blacie, w którym umiejscowimy płytę gazową.

„Zdarza się, że producenci sprzętu AGD udostępniają specjalne szablony montażowe, które można z łatwością odrysować na blacie. Jeżeli jednak nie mamy takiego arkusza, powinniśmy na blat nałożyć kuchenkę gazową, a następnie odrysować krawędzie. Potem wewnątrz zaznaczonego obszaru należy nanieść odpowiednie wymiary otworu, posługując się w tym celu instrukcją. Pamiętajmy, że otwór, w którym umieszczamy płytę gazową, będzie zawsze mniejszy niż jej zewnętrzny wymiar.” – podpowiada ekspertka SOLGAZ.

Mając przygotowane miejsce umiejscowienia płyty, musimy wywiercić otwory w zaznaczonych narożnikach. W tym celu wykorzystujemy wiertarkę z wiertłem typu sednik, która zapobiega zbytniemu nacięciu blatu w narożnikach. Potem wycinamy otwór wyrzynarką. W tym kroku nie trzeba szczególnie dbać o jakość ciętej krawędzi, gdyż będzie ona schowana pod ceramiką. Musimy natomiast odpowiednio podeprzeć blat, tak aby w każdym momencie był oparty po obu stronach wycinanego otworu. Jak wyjaśnia Kamila Prałat z firmy SOLGAZ, do momentu, gdy blat nie będzie leżał na szafkach, nie wolno się o niego opierać ani go zanadto obciążać, gdyż grozi to jego złamaniem: „Szczególnie ważne jest to przy otworach pod płytę gazową, które są bardzo duże. Należy również unikać wycinania otworu na szafkach, gdyż grozi to ich uszkodzeniem. Pamiętajmy także, że płyta gazowa ze względu na swoje umiejscowienie narażona jest na działanie wody oraz pary wodnej – warto więc dokładnie zabezpieczyć wewnętrzne krawędzi blatu.”

Kolejne kroki montażu

Następnym krokiem w naszym samodzielnym montażu płyty gazowej jest umieszczenie sprzętu w otworze. Według ekspertki firmy SOLGAZ, istnieją dwa sposoby na zamontowanie płyty gazowej w blacie kuchennym – montaż na blacie oraz montaż płyty równo w blatem: „W pierwszym sposobie płyta gazowa jest nałożona na blat kuchenny, przy czym ceramika delikatnie wystaje ponad powierzchnię blatu. Drugi sposób umożliwia zlicowanie ceramiki płyty gazowej z powierzchnią blatu – tak, aby powstała jedna, gładka powierzchnia”.

W przypadku nowoczesnych płyt gazowych takich jak te od firmy SOLGAZ, nie ma obawy o to, że powstanie szczelina między kuchenką a blatem, w której gromadzić się będą okruchy lub zanieczyszczenia. „Większość dostępnych na rynku ceramicznych płyt gazowych wyposażonych jest w specjalną uszczelkę, która zapobiega powstawianiu szczelin między blatem, a kuchenką. Uszczelka pod płytą gazową pozwala na prawidłowe umocowanie i osadzenie płyty pod wpływem jej ciężaru. Po kilku dniach użytkowania uszczelka przylgnie szczelnie do powierzchni blatu, dzięki czemu płyta nie będzie się przesuwać a okruchy nie przedostaną się pod powierzchnię płyty gazowej. Nie ma tu konieczności używania dodatkowego zabezpieczenia w postaci silikonu czy innego kleju.” – mówi Kamila Prałat, ekspertka firmy SOLGAZ.

Ostatnim etapem montażu płyty gazowej jest jej podłączenie do instalacji gazowej. Kuchenki gazowe mogą być podłączone do instalacji dostarczającej gaz ziemny lub do butli z gazem płynnym. Z uwagi na własne bezpieczeństwo, zawsze podłączenia płyty gazowej musi dokonać fachowiec z uprawnieniami gazowymi. Jak wyjaśnia ekspertka SOLGAZ, w żadnym wypadku nie powinniśmy wykonywać tego samodzielnie, ponieważ nieprawidłowe podłączenie płyty gazowej może doprowadzić do ulatniania się niebezpiecznych tlenków. Po wykonaniu podłączenia płyty gazowej instalator ma obowiązek podpisania się na karcie gwarancyjnej.

SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.