Upał to większe pragnienie, organizm sam sygnalizuje palącą potrzebę nawodnienia. Jednak pamiętać o tym należy każdego dnia, przez okrągły rok. Jak to robić, skoro zakup wody w plastikowej butelce stał się już przeżytkiem? Najlepiej zacząć we własnym domu, sięgając po doskonałą wodę wprost z baterii kuchennej. Co ważne, innowacyjne rozwiązania nie muszą zabierać cennego miejsca w kuchni.
Latem wiele osób nie rusza się z domu bez wody. Słusznie, bo jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i komfortowego samopoczucia. Wraz z tą świadomością rośnie popularność różnego typu bidonów np. utrzymujących temperaturę, co latem pozwala cieszyć się chłodną wodą w dowolnym miejscu i czasie.
Napełnianie własnej butelki pozwala ograniczyć ilość śmieci trafiających na wysypiska, ponieważ niestety tylko część pustych butelek poddawana jest recyklingowi. Jest to również sposób na zmniejszenie ilości cząsteczek mikroplastiku wnikających do organizmu, o czym coraz głośniej się mówi.
Taki smak, jaki lubisz
Aby wzbogacić smak wody w bidonie, wystarczy dodać kilka kropel soku z cytryny, plasterek limonki lub pomarańczy albo gałązkę mięty. To najprostszy i chyba najzdrowszy przepis na wodę smakową – zdrową, bo całkowicie naturalną.
Przyjemny smak i zapach wody, bez osadów i naleciałości, uzyskuje się przede wszystkim dzięki odpowiedniemu filtrowaniu. To także jeden ze sposobów, by mieć całkowitą kontrolę nad składem wypijanej wody. Bez zanieczyszczeń, za to z odpowiednim poziomem minerałów. Nowoczesne rozwiązania filtrujące Franke pozwalają uzyskać te rezultaty także w małej, a nawet najmniejszej kuchni.
Bateria z filtrem kapsułkowym
Franke oferuje dwa systemy filtrowania, odpowiednie do zróżnicowanych potrzeb oraz dostępnej przestrzeni w mieszkaniu. Prawdziwym hitem są innowacyjne baterie Vital. W tym przypadku cały proces filtrowania odbywa się w samej baterii, więc żadne dodatkowe elementy urządzenia nie zabierają cennego miejsca w szafce. Baterie Vital dostępne są w trzech wariantach, w tym jako niewielka wylewka filtrująca, którą można zamontować obok istniejącej baterii kuchennej.
To jedyne rozwiązanie na rynku z filtrem w formie wymiennej kapsułki łączącej węgiel aktywny z zaawansowaną technologicznie membraną. Niewielka kapsułka wystarcza na około 3 miesiące i zapewnia krystalicznie czystą, smaczną i orzeźwiającą wodę. Wymienne filtry występują w dwóch wariantach: High Flow i High Performance, który dodatkowo usuwa do 99,99% szkodliwych zarazków.
Najwyższa wydajność
Z myślą o osobach, które potrzebują większej ilości wody filtrowanej, powstał system Lina Clear Water. Jego sercem jest filtr montowany w szafce pod zlewozmywakiem, jednak aż o połowę mniejszy niż w typowych rozwiązaniach obecnych na rynku. Można go więc wprowadzać tam, gdzie inne modele się nie mieszczą np. obok zestawu koszy do segregacji odpadów.
Lina Clear Water wykorzystuje dwustopniowy proces filtracji, który usuwa z wody zanieczyszczenia o wielkości nawet 0,5 mikrometra, redukuje zawartość pestycydów i metali ciężkich oraz hamuje rozwój bakterii. Likwiduje przy tym nieprzyjemny zapach i poprawia smak wody. Wszystko to odbywa się w obrębie jednego, zintegrowanego filtra. Jego wymiana jest bardzo prosta i można ją wykonać samodzielnie bez ryzyka zalania kuchni.
W nurcie nowoczesności
Rozwiązania filtrujące cieszą się rosnącą popularnością. – O baterie filtrujące we własnej kuchni pyta coraz więcej inwestorów, świadomych, jakie znaczenie ma doskonała jakość wody do picia i gotowania, dostępnej non-stop. W wielu mieszkaniach przeszkodą w montażu była dawniej ograniczona przestrzeń, jednak to już nie problem – mówi arch. Katarzyna Skonieczko z pracowni PRW Design. – Miniaturyzacja, łatwość montażu w dowolnym miejscu oraz łatwość wymiany filtra bez udziału serwisanta to ogromne zalety – dodaje.
Baterie filtrujące wpisują się we współczesny sposób myślenia o wyposażeniu domu. – Obecnie oczekujemy od urządzeń kuchennych, aby podążały za indywidualnym stylem życia i odzwierciedlały nasze wartości, wykraczając poza estetykę i funkcjonalność. Dziś liczy się wielofunkcyjność urządzeń, wręcz ich hybrydowy charakter – zauważa Katarzyna Niezabitowska-Baj, PR&Event Manager Franke Polska. www.franke.pl