O co zapytać sprzedawcę przy zakupie płyty kuchennej?

Zakup sprzętu AGD – w tym płyty kuchennej – powinien zostać poprzedzony zarówno wnikliwą analizą naszych potrzeb, jak i zapoznaniem się z dostępnymi na rynku rozwiązaniami. Poza sprawdzeniem najważniejszych informacji w Internecie, warto także odwiedzić dowolny salon ze sprzętem AGD, w którym doświadczeni sprzedawcy będą mogli pomóc nam w wyborze odpowiednich rozwiązań. O co powinniśmy zapytać specjalistę przed zakupem nowej płyty kuchennej? 

Wybór odpowiedniej płyty kuchennej to wyzwanie, przed którym stajemy podczas wyposażania nowej kuchni lub wymiany starych sprzętów. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rozwiązań – płyty gazowe, elektryczne, indukcyjne – które posiadają wiele zalet, jak i wad. Wybierając model odpowiadający naszym potrzebom, warto odpowiedzieć sobie na kilka bardzo ważnych pytań. Z pomocą przyjdą nam sprzedawcy. Kamila Prałat z firmy SOLGAZ podpowiada, o co należy ich zapytać.

Jakie są rodzaje płyt i z jakimi kosztami wiąże się ich eksploatacja?

 Jeśli nie mamy sprecyzowanych upodobań dotyczących typu płyty kuchennej, jest to idealny moment do poznania możliwości technologicznych dostępnych na rynku rozwiązań. W tym zakresie mamy możliwość wyboru pomiędzy płytami gazowymi, elektrycznymi lub indukcyjnymi. 

– Każda z nich posiada szereg korzyści, jak i wad, które w trakcie użytkowania mogą skutecznie uprzykrzyć nam życie. Kuchenki gazowe z otwartym płomieniem to tradycyjne rozwiązania oparte na najtańszym paliwie, jednak ich użytkowanie wiąże się z niebezpieczeństwem pracy z ogniem. Płyty elektryczne oraz indukcyjne, choć są proste w obsłudze i posiadają wiele dodatkowych funkcjonalności, generują duże koszty energii – mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ, polskiego producenta innowacyjnego sprzętu AGD. 

Alternatywą dla tych rozwiązań są nowoczesne płyty gazowe oparte na technologii gaz-pod-szkłem, które łączą w sobie zalety gotowania na gazie z wygodą pracy na gładkich taflach płyt ceramicznych wraz z szeregiem dodatkowych funkcji. Jest to rozwiązanie, które korzysta z taniego paliwa gazowego, ograniczając przy tym do minimum całkowity pobór gazu. Jak to możliwe? Płyty gazowe bez płomieni działają na zasadzie cyklicznej pracy palników katalitycznych, które wyłączają się w momencie uzyskania odpowiedniej temperatury. Innowacyjne rozwiązania polskiej marki SOLGAZ zużywają tym samym do 50% mniej gazu niż ich tradycyjne odpowiedniki. Ponadto, płyty te posiadają dodatkowe, darmowe pola grzewcze wykorzystujące energię powstałą w trakcie pracy urządzenia. Dzięki temu możemy wykorzystać je na przykład do podgrzania lub utrzymania w cieple gotowego do podania posiłku. 

Czy każdą z płyt mogę zamontować w swoim domu?

O ile w przypadku płyt elektrycznych czy indukcyjnych uwagę należy zwrócić na napięcie jedno- lub trójfazowe, o tyle w przypadku zakupu płyty gazowej oczywiste jest, że w mieszkaniu musi znajdować się źródło gazu. Rodzajów tego paliwa w Polsce jest kilka, dlatego przed zakupem należy zapytać sprzedawcę  o możliwości danego sprzętu. W przypadku wyboru płyt gazowych bez płomieni warto wiedzieć, że mogą one zostać przystosowane do każdego rodzaju gazu – ziemny, jak i z butli. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych płyt gazowych – ich podłączeniem powinien zająć się odpowiedni specjalista. 

Jakie dodatkowe funkcje posiadają nowoczesne płyty kuchenne?

Wszystkie sprzęty AGD, poza swoim podstawowym zadaniem, powinny także maksymalnie ułatwiać nam codzienną pracę. Dodatkowe funkcje, które posiadają płyty kuchenne, mają niewątpliwy wpływ zarówno na komfort użytkowania, jak i bezpieczeństwo nasze oraz naszych najbliższych. Wybierając nowy sprzęt do kuchni, warto zapytać sprzedawcę o dodatkowe możliwości, które dadzą nam nowoczesne urządzenia – podpowiada Kamila Prałat z firmy SOLGAZ. 

 Wśród najciekawszych funkcjonalności, które posiadają płyty gazowe – ale wyłącznie te bez płomieni – jest możliwość bardzo precyzyjnego ustawienia temperatury. Jest to niezwykle ważne w przypadku przygotowywania wielu posiłków. Dzięki temu potrawy nabiorą idealnej miękkości oraz aromatu, a przy tym nie spalą się, jak w przypadku pracy z otwartym ogniem na tradycyjnej kuchence gazowej. Kolejną, wartą uwagi funkcją, której nie posiadają tradycyjne kuchenki gazowe, jest timer, czyli zegar, dający możliwość ustawienia czasu, po którym dane pole grzewcze się wyłączy. Jest to szeroko wykorzystywana funkcja – nie tylko w przypadku gotowania jajek, ale także w każdej sytuacji, gdy przygotowując potrawy chcemy udać się do swoich zajęć – ustawiając wcześniej czas gotowania.

Poszukując nowego wyposażenia kuchni, warto też zwrócić uwagę na urządzenia posiadające możliwość zatrzymania pracy i powrotu do wcześniejszych ustawień w dowolnej chwili. Jest to funkcja, która przydaje się szczególnie w przypadku pojawienia się niespodziewanych gości, konieczności odebrania telefonu czy w momencie, w którym musimy odejść od kuchenki i pomóc naszym pociechom. W przypadku dzieci niezwykle ważną cechą płyt kuchennych są też wszelkiego rodzaju zabezpieczenia uniemożliwiające włączenie sprzętu przez ciekawskie rączki małoletnich. 

Czy nowa płyta będzie łatwa w użytkowaniu?

Skupiając się na innowacyjności sprzętu, nie możemy też zapomnieć o bardziej przyziemnych cechach, jak ich codzienna eksploatacja. Z tego powodu warto zapytać sprzedawcę o wskazówki dotyczące łatwości obsługi płyt kuchennych dostępnych w sklepie. Duża liczba przycisków lub trudne w zrozumieniu oznaczenia znajdujące się na płycie mogą wydłużyć czas przygotowywania posiłków, a nawet zniechęcić nas do codziennego gotowania. Wybierając nowe wyposażenie, warto po prostu wiedzieć, czy wszyscy domownicy poradzą sobie z jego sprawną obsługą – mówi ekspertka z firmy SOLGAZ.

vegetables in the sink of a modern kitchen

Warto wiedzieć, że płyty gazowe bez płomieni zostały wyposażone w bardzo intuicyjny i prosty w obsłudze panel sterowania dotykowego. Dzięki niemu każdy bez problemu poradzi sobie z ich codziennym użyciem.

Jak czyścić płytę kuchenną?

Łatwość czyszczenia płyt kuchennych to kolejny element, na który warto zwrócić uwagę. Tradycyjne kuchenki gazowe z wystającymi rusztami wymagają poświęcenia dużej ilości czasu na dokładne zmycie osiadającego tłuszczu i resztek jedzenia. W tym przypadku niewątpliwą przewagę posiadają gładkie płyty ceramiczne, czyli płyty gazowe bez płomieni, indukcyjne oraz elektryczne. W celu ich wyczyszczenia wystarczy użyć mokrej ścierki lub dedykowanego płynu. 

Jakie garnki będą nam potrzebne do zakupionej płyty?

 Jest to pytanie, które również ma wpływ na wysokość całkowitego kosztu zakupu nowego sprzętu. Osoby, które do tej pory nie korzystały z płyt indukcyjnych, muszą wiedzieć, że do ich użytkowania potrzebne są specjalne garnki oraz patelnie z grubym i płaskim dnem. W przypadku pozostałych rozwiązań, czyli płyt gazowych czy elektrycznych, nie ma konieczności wymiany kuchennego wyposażenia – dodaje Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.

Wybór płyty kuchennej ma ogromny wpływ na koszt oraz łatwość codziennego przygotowywania posiłków. Przygotowując się do zakupu nowego urządzenia, warto zapytać sprzedawcę o najważniejsze różnice w zakresie technologii, montażu czy funkcjonalności sprzętów. Dzięki temu będziemy mogli dobrać rozwiązanie szyte na miarę potrzeb domowników. 

SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.