Praktyczne rozwiązania, które będą pomocne podczas urządzania małej kuchni

Jak na ograniczonym metrażu urządzić kuchnię, która spełni swoje zadania oraz zapewni odpowiednią ilość miejsca do pracy, przechowywania i ulokowania wszystkich potrzebnych urządzeń AGD? Chociaż brak miejsca jest dużym problemem, większym jest jego złe wykorzystanie. Jak temu zaradzić? Dobrze zaprojektowana zabudowa meblowa z praktycznymi i pomysłowymi rozwiązaniami to najlepszy sposób na udaną aranżację małej kuchni. 

Urządzenie małej kuchni jest nie lada wyzwaniem. Wymaga dobrze przemyślanych decyzji i praktycznych rozwiązań, które pozwolą optymalnie ją zabudować i wyposażyć. Pomysły na aranżację muszą iść w parze z rozsądnym zagospodarowaniem przestrzeni, jaką dysponujemy. Kiedy liczy się każdy centymetr, trzeba efektywnie go spożytkować. Gdzie szukać dodatkowego miejsca, którego tak bardzo brakuje we wnętrzach o niewielkim metrażu ? Najpierw pod sufitem. To całkiem spory zapas powierzchni do przechowywania. Dzięki szafkom do wysokości sufitu nie marnujemy miejsca, ponieważ zabudowując ścianę nie tylko w szerz, ale i na wysokość, wykorzystujemy cały dostępny potencjał. Dodatkowy bonus takiego rozwiązania? Zabudowa do wysokości sufitu nie tylko więcej pomieści, ale prezentuje się atrakcyjnie wizualnie. 

 

Fot. KAM

Zmywarka i piekarnik w jednym stały… słupku

Niedostatkowi miejsca do przechowywania możemy zaradzić wysokimi szafkami do sufitu, a jak poradzić sobie z brakiem odpowiedniego miejsca na podstawowe sprzęty AGD? Piekarnik, płyta grzewcza, zlewozmywak to wyposażenie obowiązkowe, a przecież nie powinno zabraknąć również zmywarki, która usprawnia i ułatwia codzienną pracę w kuchni. Nie będziemy musieli z niej rezygnować, nawet kiedy wydaje nam się, że absolutnie nie mamy gdzie jej ulokować, aby nie odbyło się to kosztem innego urządzenia. 

Nawet w przypadku niewielkich kuchni jednościennych, gdzie musimy pójść na pewne ustępstwa co do ilości modułów mebli, oczekujemy komfortu. Nie chcemy rezygnować ze zmywarki, która obecnie jest już jednym z podstawowych sprzętów AGD a już na pewno nie zrezygnujemy z piekarnika, który jest nam w kuchni niezbędny. Rozmieszczenie wszystkich urządzeń w jednym ciągu zabudowy w małej kuchni, w której musimy zaprojektować jeszcze szafki i powierzchnię roboczą, mogło być kłopotliwe – przyznaje Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM z Milejewa. – Rozwiązaniem tego problemu będzie umieszczenie obu tych urządzeń  w jednym wysokim słupku, co obecnie jest już możliwe dzięki specjalnej obudowie meblowej. 

Zarówno zmywarkę, jak i piekarnik można ulokować w jednym, wysokim słupku. To prawda, kiedyś taki układ nie był możliwy i te dwa urządzenia były umieszczane w różnych, oddalonych od siebie miejscach zabudowy. Obecnie, dzięki specjalnie zaprojektowanej obudowie meblowej, zmywarkę można zaplanować nad podłogą w szeregu dolnych szafek, a nad nią umieścić piekarnik, na wygodnej dla użytkowników wysokości wzroku. Wymaganą technicznie przestrzeń pomiędzy nimi, można zagospodarować na niską szufladę, w której będą przechowywane drobne akcesoria kuchenne. Takie ulokowanie nie wpływa na pracę urządzeń, ani komfort ich użytkowania. 

 

 

Fot. KAM

Każdy „zakamarek” można spożytkować

W małej kuchni cenne są rozwiązania, które nie zabierają dużo powierzchni. Jeszcze lepiej, jeżeli pozwalają znaleźć dodatkowe miejsce, które można zaadaptować na strefę przechowywania. Pochłaniacz zapachów to niezbędne wyposażenie, z którego nie powinniśmy rezygnować, możemy natomiast zabudować go w szafce, ukrywając za frontem meblowym razem z praktycznymi półkami. Jakie są korzyści takiego wyboru? Estetycznie zamaskujemy urządzenie, zachowując minimalistyczny, nowoczesny wizerunek zabudowy meblowej, a przy okazji zapewnimy sobie miejsce do przechowywania przypraw lub produktów spożywczych, jak kasza, ryż czy makaron, po które sięgamy podczas przygotowywania posiłków. Za zamkniętym frontem łatwiej o utrzymanie w czystości odstawianych na półki pojemniczków z żywnością i przyprawami, które będą zabezpieczone przed osiadaniem pary powstającej w trakcie gotowania.