Nie samym chlebem człowiek żyje, a jednak – statystyczny Polak zjada w roku blisko 36 kg chleba rocznie! Chociaż jemy go coraz mniej, chleb nadal jest jednym z podstawowych produktów w naszej diecie. Zobacz, po jaki chleb warto sięgać i jakie korzyści płyną z jego spożywania.
Wielowiekowa tradycja
Chleb pszenny na naszych stołach gości od przeszło 10 tysięcy lat. Początkowo do jego przygotowania używano prosa, a po rozpoczęciu uprawy zbóż zaczęto wykorzystywać pszenicę. Pierwszy chleb w starożytności wypiekany był na rozgrzanych kamieniach bądź w popiele. Z czasem zaczęto używać do tego glinianych naczyń, które zapobiegały nadmiernemu wysuszeniu ciasta. Odkrycia archeologów wskazują, że starożytni Egipcjanie i Grecy do przygotowania chleba używali również zakwasu, który nadawał mu miękkości. Chleb w starożytności formowano na kształt cienkiego placka, przypominającego znany nam obecnie podpłomyk. W średniowieczu wypiekano chleb zakwaszony, do którego przygotowania wykorzystywano pszenicę oraz żyto. Zamożne piekarnie do wypieku wykorzystywały także drożdże, dzięki czemu pieczywo było pulchniejsze. Pierwsze młyny wodne w Polsce powstały w XII wieku, a w XIII pierwszy cech piekarzy. Wraz z rozwojem przemysłu powstały nowe sposoby wypieku chleba, a sam produkt stopniowo stał się powszechnie dostępnym produktem.
Jaki chleb jedzą Polacy?
Statystyczny Polak zjada ok 36 kg chleba rocznie. Chociaż wynik jest imponujący, faktem jest, że spożycie chleba w Polsce od kilku lat regularnie spada. Jednocześnie piekarnie stale powiększają swoje oferty o nowe pozycje, wskazując, że pieczywo nadal ma grono wiernych fanów. Po jaki rodzaj chleba najchętniej sięgamy? Polacy są dość zgodni – największą popularnością cieszy się chleb pszeniczny. Na drugim miejscu znajduje się chleb pełnoziarnisty, a dopiero na trzecim – ciemny chleb żytni.
Chleb – zdrowy czy nie?
Coraz częściej możemy spotkać się z pytaniami, czy jedzenia pieczywa jest zdrowe, a także czy chleb jest kaloryczny. Główne wątpliwości dotyczą glutenu, którego spożycia powinny wystrzegać się jedynie osoby z nietolerancją bądź celiakią. Dla pozostałych – spożycie chleba jest zdrowe, a sam produkt nie powoduje tycia, jeśli spożywamy go zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym.
Co więcej, pieczywo to źródło węglowodanów złożonych, dostarczających naszemu organizmowi energię, białko, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez, cynk, a także bardzo istotny dla prawidłowego trawienia – błonnik. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, wybierając rodzaj pieczywa, powinniśmy sięgać po pieczywo pełnoziarniste z mąki razowej, które jest najbogatsze w składniki odżywcze. Najbardziej ubogim rodzajem pieczywa pod względem składników odżywczych jest to przygotowane z białej mąki.
Świeży chleb na zawołanie
Chrupiąca skórka, miękki i delikatny środek – świeżego chleba nie da się podrobić, a żadne śniadanie nie będzie smakowało jako to ze świeżo upieczonym pieczywem. Jeśli tak jak my jesteś jego fanem, wypiekacz do chleba zagwarantuje Ci dodatkową satysfakcję z samodzielnie przygotowanego pieczywa.
Wypiekacz do chleba BM1400E marki Gorenje sprawdzi się zarówno u początkujących domowych piekarzy, jak i u tych zaawansowanych. Urządzenie jest wyposażone w aż 12 automatycznych programów, które pozwalają przygotować różne rodzaje pieczywa. Wśród nich znajdziemy program do pieczywa klasycznego, pełnoziarnistego, francuskiego, a także do wypieku słodkich bułeczek, również tych z nadzieniem. Oprócz tego wypiekacz ma program dedykowany wyrabianiu ciasta, a także szybki program do natychmiastowych rezultatów. Każdy z programów jest zaprogramowany w dokładną sekwencję zadań, funkcji i czasu ich trwania, dzięki którym przygotowanie domowego chleba staje się niezwykle proste i szybkie. Wszyscy zaawansowani piekarze będą zadowoleni z możliwości wprowadzenia własnych ustawień, aby przygotować pieczywo z własnej receptury. Wypiekacz od Gorenje wyposażony jest w dwa wyjmowane pojemniki – do wypieku jednego lub dwóch bochenków w jednym momencie.
Domowy chleb niczym z piekarni – to idealne rozwiązanie dla miłośników tego wypieku. Satysfakcja z samodzielnego przygotownaia – gwarantowana, tak samo, jak jego niepowtarzalny smak.
Więcej informacji na: https://pl.gorenje.com/