Nostalgicznie i w zgodzie z trendami. Drewniane akcesoria w kuchni

Kuchnia przyciąga jak magnes. Nie tylko domowników, ale też gości (wiadomo, każda impreza kończy się w kuchni). W kuchni się nie tylko gotuje i je. Przy kuchennym stole najfajniej odrabia się lekcje i pracuje. Dlaczego? Bo tu jest przytulnie, swobodnie, wygodnie. Nie na darmo, mówi się, że w kuchni bije serce domu. Ono bije tu naprawdę. 

Kuchnie – bezosobowe laboratoria ze szkła i metalu już dawno nie mają w naszych domach racji bytu. Od kiedy gotowanie stało się przyjemnością, a nie koniecznością,  zapanowała moda na zdrową kuchnię i wspólne gotowanie, jako formę rodzinnej aktywności, robimy wszystko, by przebywanie w kuchni nie było jedynie doznaniem estetycznym, lecz także po ludzku przyjemnym. Nasze kuchnie wracają do korzeni. W ich aranżacjach coraz więcej naturalnych materiałów: terakoty, kamienia i drewna. Wybieramy naturalne materiały wykończeniowe, meble i akcesoria – dodatki. One, jak nic innego potrafią sprawić, że wnętrze staje się przytulne, czekolada – słodsza, a szarlotka pachnie intensywniej. 

Holenderscy projektanci wiedzą, że drewno w kuchni nie jest jedynie domeną stylu rustykalnego, czy też propozycją do kuchni w domku letnim na skraju wsi. Drewniane naczynia – misy, miseczki, patery, deski do krojenia pojawiają się też we współcześnie urządzonych wnętrzach. Ba, są wręcz pożądane jako bardzo modna dekoracja, która wpisuje się chyba we wszystkie obowiązujące trendy: wabi-sabi, japandi i eco-design.  

Drewniane akcesoria kuchenne to nic nowego. Były w kuchniach naszych babć i mam. Ich widok przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa, daje poczucie bezpieczeństwa i ciągłości. Do najpowszechniejszych drewnianych akcesoriów kuchennych należą oczywiście wszelkiego rodzaju deski. Niegdyś były to deski do krojenia pieczywa, siekania warzyw, rozbijania mięsa. Dziś deski do krojenia awansowały i z kuchennego blatu coraz częściej wędrują na stół jako deski do serwowania wędlin, serów, mięsa (kiedyś raczej nie do pomyślenia, by na stole wylądowała zwyczajna deska). Oczywiście, deski do serwowania nie są na co dzień wykorzystywane do prac kuchennych. Najczęściej wykonane są ze szlachetnych gatunków drewna (mango, heban, teak) i mają intrygujące kształty, jak chociażby deska w kształcie ananasa marki Urban Nature Culture.  

Klasyczna deska do krojenia powinna być wytrzymała i wodoodporna. Myjemy ją wszak po każdym użyciu. Piękne deski do krojenia ma w ofercie HKliving. Wykonane z drewna teakowego, w trzech rozmiarach będą świetnym prezentem na „nowe mieszkanie”. To jeden z tych prezentów, które okazują się zawsze trafione. Deski są w naturalnym kolorze teaku, z widocznym usłojeniem. Każda z nich wykonana jest ręcznie i ma praktyczny rzemyk pełniący funkcję wieszaka. 

Bardzo często spotykane na współczesnych stołach są również różnego rodzaju misy i salaterki. Stylistki sklepu z holenderskim designem Dutchhouse.pl uwielbiają wprost czarne misy do serwowania sałaty wykonane z drewna mango. Do czarnych, drewnianych mis marki Urban Nature Culture proponują drewniane sztućce do sałaty tej samej marki w jasnej wersji kolorystycznej. Jeśli chodzi o drewniane naczynia i sztućce, komplety nie obowiązują. Na stole zestawiamy ze sobą, co nam w duszy gra. Możemy być pewni, że to, co jest dziełem natury, zawsze stworzy spójną aranżację. Z drewnem komponuje się również kamionka, ręcznie formowane szkło, surowy len. Niech nasz stół będzie pochwałą natury, rzemiosła i prostych smaków. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeśli lubicie jasne drewno i skandynawską stylistykę, to koniecznie zwróćcie uwagę na deskę do serwowania EYE z zabawną dziurką w uchwycie. To również propozycja z katalogu Urban Nature Culture, marki, która hołduje naturalności i prostocie. W ofercie sklepu Dutchhouse.pl znajdziemy wiele drewnianych akcesoriów, miseczek w sam raz do serwowania przystawek na rodzinną imprezę. 

Materiały prasowe: Dutchhouse.pl