O czym pamiętać przy wiosennym remoncie kuchni?

Remont mieszkania na wiosnę? Dla niektórych z nas to najlepszy czas na to, by móc odświeżyć wnętrza. Jak zatem prawidłowo rozplanować prace remontowe? O czym pamiętać przy wiosennej przemianie kuchni? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.   

Dla wielu z nas zaplanowanie remontu może być trudnym zadaniem – zwłaszcza, kiedy próbujemy pogodzić go z codziennymi obowiązkami. Stąd prace remontowe trzeba zaaranżować w taki sposób, aby przebiegały sprawnie i szybko, pozostawiając również czas na odpoczynek. Od czego powinniśmy je zacząć?

Sporządzenie planu remontu to kluczowy krok, który pozwoli efektywnie wykorzystać dostępny czas i zminimalizować stres związany z koniecznymi zmianami. Dlatego w pierwszej kolejności, zanim rozpoczniemy remont, zastanówmy się, jakie cele chcemy osiągnąć. Czy odświeżamy całe mieszkanie? A może remontujemy tylko wybrane pomieszczenia? Ustalmy swoje priorytety, aby wiedzieć, na czym skupić się w pierwszej kolejności. W tym celu przydatny będzie harmonogram prac. Określi on czas, który potrzebujemy na poszczególne etapy remontu. Warto również przemyśleć kwestię wykonania poszczególnych zadań – co będziemy w stanie zrobić samodzielnie, a kiedy trzeba będzie sięgnąć po pomoc fachowców. Upewnijmy się, że taki plan jest realistyczny i uwzględnia ewentualne opóźnienia – podpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Przy okazji wiosennego remontu przyda nam się lista niezbędnych materiałów, mebli i akcesoriów, które będą potrzebne do przeprowadzenia prac. Przeszukajmy więc wcześniej sklepy internetowe i stacjonarne, aby mieć pewność, że wszystko będzie dostępne na czas. To także zmusi nas do określenia budżetu, jaki możemy przeznaczyć na remont:

Jeśli planujemy remontować całe mieszkanie, rozważmy przeniesienie niektórych mebli i przedmiotów do innych pomieszczeń lub wynajęcie magazynu tymczasowego. Uporządkujmy rzeczy, aby ułatwić sobie poruszanie się podczas prac remontowych.

Plan na makeover kuchni

Dokładne planowanie prac remontowych będzie przydatne nawet w przypadku, gdy w planach mamy odświeżenie tylko jednego pomieszczenia – na przykład kuchni. O czym warto pamiętać przy tego typu remoncie? Stanisław Szyling z DYNACOOK podpowiada, aby w pierwszej kolejności wziąć pod uwagę zasadę trójkąta roboczego. Odnosi się ona do układu trzech kluczowych stref roboczych: zlewozmywaka, kuchenki i lodówki. Ta zasada ma na celu maksymalne ułatwienie i usprawnienie codziennych czynności kuchennych i opiera się na minimalizacji odległości i przeszkód pomiędzy tymi trzema głównymi obszarami. Dzięki temu, gdy jesteśmy w kuchni i wykonujemy różne czynności, możemy swobodnie poruszać się między strefami bez przeszkadzania sobie nawzajem.

Właściwe ułożenie trójkąta roboczego ma na celu oszczędzenie czasu i wysiłku podczas gotowania, ponieważ umożliwia łatwe dotarcie do niezbędnych narzędzi i produktów. Warto pamiętać, że łączna długość ramion trójkąta roboczego powinna wynosić maksymalnie 7 metrów. Zasada ta wynika z analizy czynności, jakie wykonujemy podczas przygotowywania potraw – wyciągania z lodówki produktów, następnie ich mycia, a potem gotowania. W tym czasie najwięcej energii poświęcamy na „krążenie” między trzema wierzchołkami trójkąta roboczego – są one bowiem najistotniejsze w kuchni – dodaje ekspert DYNACOOK.

Trójkąt roboczy i AGD

Wiosenny remont kuchni najczęściej wiąże się również z wymianą sprzętów. Dlatego dokładny plan zagospodarowania kuchni, zgodny z zasadą trójkąta roboczego, musi obejmować także kwestię doboru odpowiedniego sprzętu AGD.

Planując nową kuchnię, warto stawiać tylko na nowoczesne rozwiązania – takie jak technologia „gaz pod szkłem”. Gazowa płyta ceramiczna, która wygląda jak kuchenka indukcyjna, to nowatorskie rozwiązanie, wyjątkowo łatwe w obsłudze, posiadające wygodny panel sterowania oraz umożliwiające szybkie i przyjemne przygotowywanie posiłków. Pamiętajmy jednak, aby przy wymianie klasycznej kuchenki płomieniowej na płytę, piekarnik dokupić osobno. Daje to świetną opcję do umiejscowienia go wyżej, niż w kuchenkach wolnostojących – bez konieczności schylania się do piekarnika. Możemy go zainstalować na wysokości wzroku, w zasięgu rąk, by swobodnie z niego korzystać – mówi Stanisław Szyling z DYNACOOK.

Gazową płytę bez płomieni możemy dopasować do każdej kuchni. W przypadku mniejszego metrażu, możemy postawić na mniejsze modele, na przykład trzypalnikowe o szerokości typowej dla sprzętów AGD – 60 cm. W przypadku większej ilości miejsca, dobrze sprawdzi się płyta z czterema palnikami lub takie, które posiadają aż pięć palników.

Zaplanowanie remontu wnętrz wymaga odpowiedniego przygotowania i organizacji, ale może być też bardzo satysfakcjonującym doświadczeniem. Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami oraz stawiając tylko na nowoczesne sprzęty mamy gwarancję, że efekt końcowy nie tylko ucieszy nas wizualnie, ale będzie doskonale dopasowany do naszych potrzeb i preferencji.

Dynaxo to polska firma rodzinna, która w produkcji płyt DYNACOOK stawia na innowacyjne rozwiązania i komponenty najwyżej jakości, które przekładają się na bezawaryjność płyt. Technologia „gaz pod szkłem” służy komfortowemu i łatwemu gotowaniu, dzięki czemu możemy skupić się na tym, co kochamy najbardziej.