Sposób na upalne lato – mrożone koktajle owocowe

Przyszło lato, a wraz z nim upały. Ciepłe dni, za którymi tak tęskniliśmy, to miła odmiana od zimy, ale rekordowo wysokie temperatury mogą dawać się we znaki. W tym czasie odpowiednie nawodnienie jest niezwykle istotne dla naszego zdrowia. Może być również dobrym i smacznym sposobem na ochłodzenie. Z myślą o tych, którzy poszukują sposobu na orzeźwienie, przedstawiamy przepisy na mrożone koktajle owocowe.

Zacznij od podstaw – czyli wybór składników

Przed przygotowaniem koktajlu zadbaj o wysokiej jakości składniki. Podstawą są świeże owoce, których smak najbardziej będzie wyczuwalny. Wybór produktów wysokiej jakości to gwarancja smaku, dlatego nie warto z nich rezygnować. Tworząc swoje receptury, sięgaj po swoje ulubione owoce i łącz ich różne odmiany, aby uzyskać idealne połączenie nut smakowych.

Drugim równie ważnym składnikiem koktajlu jest lód. Lód możesz kupić bądź zrobić samemu. Pierwsze rozwiązanie, choć może jest wygodne i szybkie, ma swoje wady. Najbardziej dokuczliwe jest rozpuszczanie się lodu podczas transportu ze sklepu do domu oraz ponowne zamrożenie po włożeniu do zamrażarki. Efektem tego jest powstanie jednej dużej bryły lodu, którą trudno rozbić na mniejsze kawałki. Ich wygląd również pozostawi wiele do życzenia, a przecież napój ma nie tylko smakować, ale i dobrze się prezentować. Aby uzyskać lód idealny do swoich koktajli, możesz przygotować go samodzielnie. Sprawa wydaje się prosta, a jednak przygotowanie dobrego lodu wymaga przestrzegania kilku zasad. Do jego zrobienia wykorzystuj wodę filtrowaną, a następnie przegotowaną i ostudzoną. Proces gotowania usuwa pęcherzyki powietrza z płynu, co pozwala na uzyskanie idealnie przeźroczystych kostek. Możesz do tego wykorzystać jednorazowe woreczki oraz plastikowe bądź silikonowe foremki. Przygotowanie domowego lodu pozwala na uzyskanie kostek wysokiej jakości i dokładnie takiej wielkości, jaką potrzebujemy, ale i to rozwiązanie nie pozostaje bez wad. Całkowite zamrożenie wody zajmuje kilka godzin, a większa ilość nawet całą noc. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować lód, musisz zrobić to z wyprzedzeniem i co równie ważne – musisz dobrze oszacować jego ilość, aby go nie zabrakło.

Czy są metody, które pozwalają przygotować lód samodzielnie w krótszym czasie? Jak najbardziej tak! Z takim rozwiązaniem przychodzi marka Gorenje.   

Lód zawsze na zawołanie

Automatyczna kostkarka to idealne rozwiązanie, dla tych którzy na co dzień wykorzystują lód w swojej kuchni. Ich zaletą jest duża wydajność i możliwość przygotowania lodu w krótkim czasie. Model IMC1200B od Gorenje w ciągu 10 minut może przygotować 10 kostek, a w ciągu godziny – 50. Wydajność dzienna urządzenia to aż 12 kg lodu. Aby przygotować kostki w pojemniku o pojemności 2,2l należy umieścić wodę. Jeśli wody będzie za mało lub za dużo, urządzenie poinformuje Cię o tym. Po uzupełnieniu pojemnika płynem wystarczy wybrać rozmiar kostek – S bądź L, i włączyć urządzenie, które po chwili zacznie mrożenie. Kostkarka automatyczna marki Gorenje jest lekka i poręczna, dzięki czemu sprawdzi się zarówno w domu, jak i w plenerze.

Mrożone koktajle owocowe – nasza propozycja

Po części teoretycznej czas przejść do praktyki. Przedstawiamy trzy smaczne przepisy na owocowe koktajle, które będą idealnym uzupełnieniem upalnych dni tego lata.

Koktajl truskawkowy

Składniki:

  • Truskawki – 1kg
  • Jogurt to zabielenia (wybierz ulubiony produkt – idealnie sprawdzi się jogurt naturalny, grecki, oraz typu islandzkiego, ale jeśli wolisz, możesz sięgnąć po maślankę lub kefir) – 300g
  • Cukier, ksylitol lub erytrytol (wybierz ten, który używasz na co dzień) – 1 łyżka cukru lub 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  • Nasiona chia – 2 łyżki
  • Kostki lodu – pół szklanki

Przygotowanie:

  • Truskawki oraz jogurt umieść w misie blendera kielichowego. Zblenduj je na gładką masę. Dodaj cukier lub inny rodzaj słodzidła oraz nasiona chia. Blenduj przez chwilę, aby równomiernie się wymieszały z owocami i jogurtem.
  • Koktajl odstaw do lodówki na ok 30 minut, aby nasiona chia napęczniały, a napój delikatnie zgęstniał.
  • Do szklanki wsyp kilka kostek lodu, a następnie zalej je chłodnym koktajlem.

Wskazówka: do truskawek możesz dodawać inne owoce – maliny, brzoskwinie, jagody, czy mango. Wybór kilku owoców do koktajlu nada mu ciekawego i wielowymiarowego smaku.

Domowa lemoniada:

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 1 pomarańcza – opcjonalnie, ale jeśli nie używamy – dodaj 1 cytrynę więcej
  • Krzaczek mięty
  • Cukier, ksylitol lub erytrytol (wybierz ten, który używasz na co dzień) – 4 łyżka cukru lub 5 łyżek ksylitolu/erytrytolu
  • Woda – 1l
  • Lód – 2 szklanki

Przygotowanie:

  • Zacznij od przygotowania domowego syropu z mięty. Na patelni umieść 4 gałązki świeżej mięty, dodaj 50ml wody oraz wybrane słodzidło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż drobinki się rozpuszczą. Mięta puści sok. Konsystencja soku powinna być gęsta, ale stała. Jeśli wody będzie za mało, dodaj 3 dodatkowe łyżki wody. Z gotowego syropu wyjmij gałązki mięty. Listki zachowaj do lemoniady.
  • Przejdź do przygotowania soku z cytrusów. Owoce dokładnie umyj, a następnie wyciśnij sok z 2 i pół cytryny oraz z połówki pomarańczy. Pozostałe owoce pokrój w cienkie plastry.
  • Do dzbanka włóż lód i dodaj przygotowany syrop z mięty, sok z cytrusów, pokrojone cytryny i pomarańczę, a także liście mięty z syropu oraz kilka świeżych. Zalej wodą – proporcja soku z cytrusów do wody powinna być bliska 1:2.
  • Tak przygotowana lemoniada jest gotowa do picia.

Wskazówka: Do dzbanka możesz dodać pokrojone owoce, takie jak maliny, truskawki, a nawet liczi. Tak przygotowana lemoniada nadal będzie orzeźwiająca, a przy tym zachwyci owocowymi nutami.

Owocowe koktajle to idealny sposób na upalne dni. Sięgaj po nie dla ochłody i dla smaku!

Więcej informacji na: https://pl.gorenje.com/